Willem van der Linde maakte een film over Ijhorst, het dorp waar wél gevoetbald wordt op zondag, de vreemde eend in de Staphorster bijt.

IJhorst is gelegen in het Reestdalgebied op de grens van Overijssel en Drenthe en telt 1340 inwoners (2007).  Door haar ligging aan de noordkant van de Reest is het altijd meer georiënteerd geweest naar Drenthe, dan Overijssel. Staphorst en Ijhorst zijn aparte kerkdorpen, maar door gemeentelijk herindeling van 1811 tot één gemeente samengevoegd. Nog steeds wijkt het dorp in mate van kerkelijkheid sterk af van de rest van de gemeente Staphorst, doordat het veel minder orthodox is.

Willem van der Linde maakte de film in opdracht van Dorpsplan Plus, het leefbaarheidsproject van het dorp dat strijd om haar bestaan. ‘Het verhaal is niks anders dan de strijd om het naakte bestaan van een kleine dorpsgemeenschap’, De film gaat over saamhorigheid, samen dingen ondernemen, samen de schouders eronder zetten om de leefbaarheid te behouden. We zien hoe het dorp de buurtbus zelf regelt en hoe de laatste pinautomaat wordt weggehaald uit het dorp. Het kleine IJhorst vecht voor haar bestaan, zoals de kleine gemeente Staphorst dat ook doet.


Over de auteur

Willem van der Linde (1950) werd in IJhorst (gemeente Staphorst) geboren en studeerde in 1977 cum laude af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. Willem van der Linde werd een veel gevraagd cameraman voor documentaires. Onder eigen regie maakte hij ook een aantal documentaires, onder andere over Vasalis (Sporen van Vasalis, 2010, Beeldlijn) en Blueslegende Harry Muskee (De Legende, 1985, Vara).

Als student aan de filmacademie keerde hij al eens terug naar zijn geboortedorp om met medestudenten het Staphorst van nu vast te leggen, wat resulteerde in een ontwapenend portret van de Staphorster jeugd. Zie Staphorst (Van der Linde). In 2006 complementeert hij zijn eerbetoon aan zijn geboortedorp met de documentaire Stiene.

www.lindefilm.nl


In de Media

http://www.meppelercourant.nl/nieuws/staphorst/289739/willem-van-der-linde-maakt-film-ijhorst-blijft.html


 


 


Terug naar het overzicht

release 19 september 2013
vorm documentaire
lengte 125 minuten
regisseur Willem van der Linde
producent Willem van der Linde

Deel dit artikel