Tijdens het 200-jarig bestaan van Staphorst In 2011 nam de 45-jarige bewoonster van Staphorst Annet van Strik,  het  initiatief om klederdracht in een nieuw jasje te steken en Staphorsters te stimuleren eigen kleding te ontwerpen op basis van de Staphorster dracht. De modeshow ‘Klederdracht met een Knipoog’ die daaruit voortvloeide, werd een groot succes.  Vanwege het succes van de modeshow ontstond het idee voor een boek, dat door de gemeente Staphorst financieel werd gesteund.

Behalve enthousiasme, klonk ook kritiek in het dorp. Sommigen vonden het niet gepast dat de traditionele dracht werd omgevormd tot nieuwe mode. Een van de samensteller van het boek, Gerard van Oosten, wijst er echter op dat de Staphorster dracht net als andere streekkleding honderden jaren geleden ontstond, doordat vrouwen ideeën uit de toenmalige burgerkleding overnamen en dit vermaakten tot kleding voor de eigen gemeenschap. „Zo is destijds de streekdracht ontstaan, en wij doen hetzelfde. Met respect voor het oude maken we wat nieuws, waarin je heel duidelijk Staphorst herkent.”

Het boek bestaat uit ontwerpen, foto’s van de shows en patronen van traditionele en nieuwe kledingstukken. Door de huidige klederdracht te verlevendigen willen de initiatiefnemers van het boek bijdragen aan het behoud van de Staphorster traditie. Een dracht die aantrekkelijk is voor iedereen, maakt dat klederdracht juist niet uit, maar in de mode raakt.

ISBN 978 90 78914 00 6

http://www.staphorstiship.nl/


 


Terug naar het overzicht

release 13 april 2012
vorm mode
auteur Annet van Strik, Gerard van Oosten, Betty Hoogeveen e.a.
producent        LK Mediasupport

 

Deel dit artikel