Het boek Die nacht vergeet ik nooit meer gaat over één van de zwartste hoofdstukken van de geschiedenis van Staphorst. 

In de nacht van 30 op 31 augustus 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, werden twintig inwoners van Staphorst gearresteerd, als vergelding voor een aanslag op de commandant van een nabijgelegen kamp. De Staphorsters werden afgevoerd naar Amersfoort en enkele dagen later op transport gesteld naar Neuengamme. Daar stierven zij allen, soms al na enkele weken, soms na maanden.

Dit boek vertelt het verhaal van de razzia en haar slachtoffers. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden en op basis van archiefmateriaal worden de gebeurtenissen in de nacht van 30 op 31 augustus 1944 gereconstrueerd. Ook worden de omstandigheden beschreven waarin de Staphorsters in Amersfoort en Neuengamme moesten overleven. Van elk van de slachtoffers is daarnaast een levensverhaal opgenomen, dat rijk is voorzien van foto- en ander illustratiemateriaal. Zo wordt niet alleen de razzia in Staphorst opnieuw belicht, maar krijgen ook de slachtoffers van deze razzia een gezicht.

Het boek is geschreven door Trudy Oldenhuis en het eerste exemplaar werd op 4 mei 2012 uitgereikt aan Renske Geerts-Massier. Zij is een dochter van één van de slachtoffers en initiatiefneemster voor het onderzoek.

ISBN 978 90 73159 00 6

- Bekijk fragment van Gerrit Gunnink over razzia Staphorst online


 


 

 

 

 


Terug naar het overzicht

release 5 mei 2012
vorm geschiedschrijving
auteur Trudy Oldenhuis
uitgever Historische Vereniging Staphorst

Deel dit artikel