Het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem heeft zo’n 2000 foto’s en 600 dia’s van Staphorst in haar collectie. De vroegste foto dateert van 1898 en de meest recente is uit 2010. Er zijn foto’s van Staphorster gebruiksvoorwerpen, interieurs en boerderijen,  maar de meeste foto’s hebben de Staphorster streekdracht als onderwerp. Staphorster vrouwen en kinderen in kostuums voor diverse gelegenheden zijn tot in de detail en vanuit alle hoeken gefotografeerd. Het zijn geen anonieme portretten. Voor het grootste deel hebben medewerkers van het museum de naam van de geportretteerden achterhaald.

De herkomst van de collectie is divers. Het Openluchtmuseum had altijd eigen fotografen in dienst die voor het museum fotografeerden. Daarnaast heeft het museum in de loop der jaren verschillende fotocollecties vergaard, zoals de foto's van Molkenboer en de collectie van de fotograaf van Agtmaal.

Een beperkt aantal foto’s is in het Openluchtmuseum tentoongesteld. Een ander deel is via de website van het museum en het Geheugen van Nederland toegankelijk. Wie de fotocollectie van dichtbij wil zien, kan daarvoor een afspraak maken met het centraal documentatiearchief van het museum: 026-3576200.


 

 


 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 1889
vorm fotografie
auteur diverse fotografen
producent Openlucht Museum Arnhem 

 

Deel dit artikel