Schilderijen van kunstschilder en geboren Staphorster Jan Schra die de schoonheid van de dorpscultuur verbeeldt. 

Het atelier van Jan Schra is gevestigd aan de Oude Rijksweg 426 in Rouveen (gemeente Staphorst). Bellen voor een afspraak: 0522-291985.


Over de auteur

De in Staphorst geboren Jan Schra (1956) begon al op jeugdige leeftijd met schilderen en ontwikkelde als autodidact een omvangrijk en gewaardeerd oevre. In veel huizen in Staphorst hangt een schilderij van Schra.

Schra’s schilderijen verbeelden vaak de (bijna) verdwenen dorpsgezichten uit Rouveen en Staphorst. Op deze manier legt hij het verleden vast voor het nageslacht: 'De maatschappij verandert snel', zegt hij. 'Dingen die tot voor kort nog vanzelfsprekend waren verdwijnen voordat je er erg in hebt. Een goed voorbeeld hiervan is de melkbus die enkele jaren geleden voorgoed uit het straatbeeld is verdwenen.'

Jan Schra exposeerde in Staphorst, recentelijk in het Het Koetshuus en de Museum Boerderij Staphorst. Naast schilderen begon Schra enkele jaren geleden met het verzamelen van oude fietsen en landbouwwerktuigen op zijn erf. 

Jan Schra doet vooralsnog niet mee aan de mallemolen van het digitale leven en heeft geen smartphone, pc of website: 'De mensen vervreemden al te vaak van hun roots. Daar waak ik voor', zegt hij.

Schra wordt gezien als een bekend Staphorster. In veel publicaties wordt hij opgevoerd als dorpskenner en als markant inwoner. Zo bezocht Man Bijt Hond (NCRV) hem in 2007.


In de media

2009-07-21, Nieuwe Meppeler, 'Werk Jan Schra te zien'
2010-12-22, Stentor, 'Ode aan de dorpscultuur'


Toelichting
Wendelien Voogd

Schilder, autodidact, organisator van ludieke of culturele evenementen, markant Rouvener en Staphorster. Zo staat Jan Schra (1956) bekend in Staphorst en omgeving. In kunsthistorische overzichten van schilders die Staphorst verbeelden wordt hij nauwelijks genoemd. Maar als je hem zoekt op internet -iets waar hij zelf niet aan doet, want Schra houdt zich verre van computer en internet- kom je hem overal tegen in berichten over lokale festiviteiten en kunstinstellingen van Staphorst.

Schra is een echte dorpsschilder en heeft meerdere talenten, net zoals dat vroeger in het dorp ging. Hij was raadslid, houtsnijder van religieuze motieven, schilder van interieurs en in het verleden zelfs schietinstructeur bij de politie.

Jan Schra houdt van het verleden van het dorp, van de tijd dat de melkbussen nog aan de kant van 'de diek' stonden, dat aardappels nog met de hand gerooid werden en het hooi hoog op karren werd opgestapeld. Het is nog maar een paar jaar geleden (1998) dat de laatste melkbus werd opgehaald, maar het lijkt een eeuwigheid en Jan Schra legt het voor het nageslacht vast.

Met liefde voor de streek schildert hij zijn dorp: vrouwen in klederdracht, melkbussen slingerend aan het stuur van de fiets, een boer melkend onder de koe. Zo bewaart hij de plaatjes uit zijn jeugd die hem zo dierbaar zijn. Soms schetsend, dan weer met vaste hand en ferme streek, kleurrijk en trefzeker vertellen Jan's schilderijen over het Staphorst met de melkbussen en de karren met paarden ervoor, van de vrouwen die de rogge bijeen binden en meisjes die de koeien langs de kerk drijven. Vertederend zijn de schilderijen van de boeren met hun koeien, slenterend over de weg, naar de stal of naar de wei. Je hoort de boer bijna met zijn koe converseren: 'Hoe is de dag geweest?' En Jan schildert ze vrijwel altijd op de rug: 'Niet omdat Staphorsters er niet van houden als persoon geportretteerd te worden maar omdat ik gezichten schilderen niet heel goed beheers.' 

Als geboren en getogen Staphorster kent Jan Schra als geen ander de tradities van de streek en betrapt andere schilders regelmatig op 'fouten''Ho even, die rok hoort eigenlijk 10 centimeter hoger of die kraplap zit verkeerd geknoopt', zegt hij dan. Jan Schra is behalve kunstschilder een streng bewaarder van het Staphorster cultureel erfgoed. Een man met vele talenten, chroniqueur van een bijna verdwenen traditie en onmisbaar voor de Staphorster streek en samenleving.


 


Terug naar het overzicht

geboortedatum 1 januari 1957
vorm schilderkunst
auteur Jan Schra

Deel dit artikel