Bijna iedereen is opgegroeid met de illustraties van Rie Cramer. Haar stevig omlijnde illustraties uit het Bloemhuis, A is een Aapje, De Maandenboeken en Mijn Liefste Versjes, kent bijna iedereen. Ze was bijzonder gecharmeerd van de kleurrijke Nederlandse streekdrachten en Rie Cramer's afbeeldingen van Staphorster meisjes verschenen op kalenders, in maandboeken en in het boekje The Little Dutch Girl, een boekje uit de Engelse sprookjesboekenserie 'Garland Tales uit 1950.

Het boekje vertelt over een meisje dat op zondag liever buiten in de zon loopt dan naar de kerk gaat. Als zij dat tegen haar moeder vertelt wordt zij gestraft voor haar ongehoorzaamheid. Dit verhaal weerspiegelt iets van Rie's eigen vrijgevochtendheid.  Rie Cramer vond zichzelf niet geschikt voor een gezinsleven en hechtte aan haar vrijheid. Rie Cramer wordt inmiddels beschouwd als vernieuwer van het Nederlandse kinderboek aan het begin van de 2oste eeuw.

Overigens zijn Rie Cramer's illustraties van de Staphorster streekdracht met enige artistieke vrijheid afgebeeld en soms een combinatie van meerdere streekdrachttradites tegelijkertijd.


Over de Auteur

Rie Cramer werd op10 oktober 1887 geboren in een gezin met vier meisjes. Al vroeg ging zij naar de kunstacademie in Den Haag. Ze begon kinderverhalen te schrijven en tekeningen te maken. Als zeventienjarige liet zij een map met tekeningen en versjes zien aan de uitgever W. de Haan in Utrecht. Hij was geïmponeerd en gaf haar in 1906 een opdracht voor het boek Van meisjes en jongetjes. In dit genre heeft zij veel gepubliceerd. Ze illustreerde ook sprookjes van de gebroeders Grimm, Charles Perrault (Sprookjes van Moeder de Gans), Hans Christian Andersen en Russische sprookjes. Daarnaast heeft ze boeken van Nienke van Hichtum en Anna Sutorius verlucht. Cramer verzorgde teksten en illustraties van in totaal 120 kinder- en sprookjesboeken en bepaalde als vaste illustrator mede het gezicht van het veelgelezen kinderblad Zonneschijn. Vanaf het midden van de jaren vijftig, jarenlang op Mallorca.


In de Media

https://www.nrc.nl/nieuws/2006/06/15/wat-doen-de-kinderen-11145788-a671238


    


 


Terug naar het overzicht

release 1906
vorm illustraties
auteur Rie Cramer
producent        Uitgeverij W. De Haan (o.a.)

 

Deel dit artikel