Roelof Frankot's bekendste Staphorster schilderij is 'Moeder met kind in tuin te Staphorst'. Het toont een vrouw met kind in een typisch Staphorster voortuin (het 'goaren' ) en zou weleens Frankot's vrouw Stien Eelsingh en dochter Margreet kunnen voorstellen, met wie hij tussen 1942 en 1949 in verbleef.

Eelsingh en Frankot betrokken in 1942 een vervallen boerderij aan de Oude Rijksweg, die zij opknapten tot een aangenaam verblijf, waar ze gasten uit Amsterdam ontvingen en entertainden. Maar al voordat zij zich vestigden in de Witte boerderij, verbleven ze kennelijk al vaker in Staphorst. In 1940 exposeerde Frankot met een schilderij getiteld 'Kind met hond in Staphorst' op de tentoonstelling 'Kunst van Heden' in het Rijksmuseum te Amsterdam. 

De streek was Frankot overigens niet vreemd want hij werd geboren in Meppel. Als jonge fotograaf vertrok hij naar Amsterdam om er te gaan werken in een fotoatelier. Zijn verblijf op de witte boerderij kwam in 1950 tot een einde door zijn scheiding van Stien Eelsingh. Hij keerde weer terug naar Amsterdam en vervolgde zijn carrière met succes en vestigde zich meer en meer als abstracte schilder, in de trant van Cobra. Onvergelijkbaar met zijn vroege figuratieve werk uit Staphorst.

In 2010  werden bij Christie's 17 van Frankot's schilderijen door stiefdochter en actrice Micky Hoogendijk geveild. De veiling bracht 19.125 euro op.


Over de auteur

Roelof Frankot (Meppel, 25 oktober 1911 - Heeten, 1 december 1984) Roelof Frankot begon zijn carrière in een drogisterij annex fotozaak, waar hij foto’s retoucheerde. In 1928 vertrok hij naar Amsterdam om zich verder in het fotovak te bekwamen. Daarna runt hij voor korte tijd een fotozaak in Haarlem en later in Zwolle.Begin jaren dertig besluit Frankot om zich te gaan richten op de schilderkunst. Dit plotselinge besluit heeft waarschijnlijk te maken met zijn kennismaking met zijn toekomstige echtgenoot Stien Eelsingh, een toen al enigszins bekende kunstenares. In 1950 scheidt hij van Stien Eelsingh en keert terug naar Amsterdam.

Frankot experimenteert met verschillende stijlen en technieken. Van expressionisme tot kubisme. Langzamerhand wordt zijn werk abstracter. In zijn composities uit de jaren zestig, krijgen ritme, kleur en penseelstreek de overhand. Met dit werk exposeert hij regelmatig in binnen- en buitenland en heeft hij veel succes in Denemarken. Frankot behoort tot de groep kunstenaars die na WO II, naast de Cobra-groep, in Nederland de abstracte kunst verder tot ontwikkeling bracht. Frankot stierf op 73-jarige leeftijd ten gevolge van kanker. Hij was de stiefvader van Micky Hoogendijk.

Bronnen:
http://peterterbraak.nl/site/index.php/roelof-frankot-biografie-2/
https://www.geheugenvandrenthe.nl/frankot-roelof


In de media

http://www.woestenledig.com/woestenledig/2013/11/tomeloze-inzet-en-oplaaiend-vuur-bij-roelof-frankot.html
http://www.at5.nl/artikelen/36756/veiling-groot-succes-voor-micky-hoogendijk
http://www.volkskrant.nl/recensies/bijna-20-mille-voor-collectie-hoogendijk~a993700/
https://www.meppelercourant.nl/uit/recensies/298855/indrukwekkende-hommage-aan-roelof-frankot.htm


 

   


 


Terug naar het overzicht

Geboortedatum 25 oktober 1911
vorm schilderkunst
auteur Roelof Frankot

Deel dit artikel