De Laatste Melkbus is een kunstwerk van E. van Heck als eerbetoon aan de laatste melkbus die door het gebruik van melktanks en automatisering in 1999 in Rouveen onbruikbaar was geworden.

Tot 1998 stonden er nog dagelijks melkbussen ‘an diek’ om te worden opgehaald door de plaatselijke zuivelcoöperatie. Terwijl in de rest van Nederland de meeste boeren al vijftien jaar eerder waren overgegaan op gemechaniseerd melken, bleven de Rouveense en Staphorster boeren zo lang mogelijk trouw aan hun oorspronkelijke productiemethode. Tot het in 1999 verboden werd de melk de vervoeren in melkbussen en alleen nog mocht worden opgeslagen in steriele tanks.

Het melkbusmonument was een initiatief een Rouveense vriendengroep en begon als ludieke actie tijdens de jaarwisseling  -zij plaatsten als oudejaarsstunt een hoge melkbus op het dak van de Zuivelfabriek- en werd later gefinancierd door de Rouveense coöperatieve zuivelfabriek.

Het bronzen kunstwerk van circa twee meter hoog stelt een Staphorster boer voor in klederdracht die met een kruiwagen twee melkbussen vervoert. Het beeld is te vinden op het Kerkplein te Rouveen.


In de Media

2000-01-01, Algemeen Dagblad, 'Rouveen wil monument voor melkbus'

2000, Algemeen Dagblad, 'Werkloze melkbus wordt verzamelobject'

2000-4-14. Reformatorisch Dagblad, 'Rouveen krijgt een melkbusmonument'

2002-7-3, Trouw, 'Melkbusmonument'

2010-9-6, Weblog Rouveen, 'Melkbusmonument Rouveen niet meer compleet' 

 

 

 


Terug naar het overzicht

release 2 juli 2002
vorm openbare kunst
auteur E. van Heck
opdrachtgever Zuivelfabriek Rouveen

Deel dit artikel