Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er 7000 vliegtuigen neergestort in Nederland. Ongeveer tien komen neer in de gemeente Staphorst. De eerste crash is in 1942, aan de rand van Rouveen, middenin de buurtschap 'De Boompies'. Rouveen is een dorp in de gemeente Staphorst.

Op 5 september 1942 stijgt de Engelse Stirling-bommenwerper, net na middernacht, op vanaf de RAF-basis Stradisfall in Suffolk. Het vliegtuig wordt geraakt door een Duitse jager bij Groningen. Het vliegtuig probeert nog terug te keren maar komt in brand te staan en crasht die nacht rond 04.00 uur bij Rouveen. 

Vier van de bemanningsleden springen op tijd uit het vliegtuig (piloot Smith, navigator Osborne, schutter Watt en staartschutter Davison). De andere drie komen om in de vlammenzee: boordwerktuigkundige Meredith (22), schutter Stewart (20) en schutter McCarthy (23). Het dorp wordt de volgende dag geconfronteerd met de lijken. De gesneuvelden worden diezelfde dag begraven op de Rouveens begraafplaats. Bewoners zien op de ochtend na de crash ook de piloot die zich in veiligheid probeert te brengen. Uiteindelijk zullen hij en de andere twee overlevenden gevangen worden genomen door de Duitsers en als krijgsgevangenen verdwijnen in kampen. 

Nog steeds wordt in Rouveen gepraat over die angstige nacht. Maar niemand die nog wat heeft gehoord van de overlevenden. Tot het bericht arriveert dat de 82-jarige John Gordon Smith, destijds piloot, een bezoek brengt aan de plek van de crash. Augustus 1999 loopt het dorp uit om de man eer te betonen.  Meer dan 300 mensen begroeten Smith met een staande ovatie.

Dit is een reportage over die fatale nacht in september 1942. Geertjan Lassche, dan student journalistiek, interviewt zowel piloot Smith als ooggetuigen in Rouveen. Wat heeft zich afgespeeld vijf kilometer hoogte? En wat zagen de bewoners precies?

Amateur-historicus Roelof Kisteman (inmiddels overleden) deed lange tijd onderzoek naar crashes in de gemeente Staphorst. Zo onderhield hij intensief contact met de families Meredith en Smith. Het contact tussen de familie van piloot Smith (die de crash overleefde) en de familie Meredith (bemanningslid dat sneuvelde) was na de oorlog niet goed, zo bleek na de uitzending van de reportage. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Smith zou zich eens denigrerend hebben uitgelaten over zijn bemanning en ook een 'verspreking' dat Smith uit het brandende vliegtuig was gesprongen met de parachute van Meredith zorgde ook voor ruis. Het archief van amateur-historicus Roelof Kisteman is ondergebracht bij het Historisch Centrum Overijssel

Feiten over de bemanning 1.

Feiten over de bemannnig 2.


 


 

 

 

 


Terug naar het overzicht

release 12 augustus 1999
vorm reportage (radio)
lengte 36 minuten
regisseur Geertjan Lassche
producent EO, Radio 1

 

 

Deel dit artikel