In deze uitzending van Puberruil ruilt de uit Haarlem afkomstige Auke met de christelijke Gert Jan uit Staphorst. Auke komt uit een links en maatschappijkritisch gezin en het gezin van Gert Jan is christelijk.

In het Haarlemse gezin van Auke wordt aan de eettafel heftig gediscussieerd over politiek, waaraan Gert Jan, die zich graag een christelijke rebel voelt, enthousiast meedoet. In Staphorst gaat Auke mee naar de kerk, maar ook naar een avondje stappen in de kroeg. Na vijf dagen Staphorst blijken de ideeën van Auke halsstarriger te zijn dan die van Gert Jan: De laatste vond het linkse gezin van Auke wel een leuke afwisseling, maar Auke vindt de kerk nog steeds een sekte en christenen kuddedieren.

Bekijk het programma Puberruil in Staphorst online


Over de auteur

Sinds 2005 maakt VisibleTV voor de KRO het succesvolle programma Puberruil. In Puberruil ruilen twee pubers vijf dagen van leven. Vrienden, ouders, slaapkamer, hobby's, baantjes; ze stappen letterlijk in elkaars leven. Vaak komen de pubers er zo achter dat de ideeën die zij over het leven van de ander hadden op niks gestoeld zijn. De vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en onbegrepen wereld?

Puberruil won in 2007 de Europese Media Prijs voor Integratie en Culturele Diversiteit. Puberruil kreeg de prijs vanwege de bijdrage die dit televisieprogramma levert aan het vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende nationaliteiten binnen de Europese samenleving.

Gert Berg (1958) werd geboren in Haarlem en studeerde hij aan de School voor de Journalistiek Utrecht en aan de Universiteit in Utrecht. Hij werkte voor het programma Nieuwsradio van Veronica (1979-1983) en was  correspondent in Tokio voor de Nederlandse en Belgische radio en televisie. In de jaren '90 had Gert Berg het televisieprogramma 'Berg je voor Berg', een talkshow waarin hij gasten uit de actualiteit interviewde. Momenteel is Gert Berg is directeur van 'Visible TV' en produceert televisieprogramma's voor verschillende omroepen waaronder Puberruil.


 


Toelichting
Wendelien Voogd

Het eerste wat de Haarlemse vader Bosma aan de christelijke Gert Jan vraagt als hij vertelt dat hij uit Staphorst komt, is: 'Ben je ingeënt?' De vader, links, maatschappijkritisch, vindt zijn eigen grap erg leuk en de Staphorster Gert Jan, die zijn best doet om geaccepteerd te worden, lacht besmuikt.

Gert Jan, die christen is ‘op zijn eigen manier’ vindt het wel leuk om een week lang in een gezin te wonen, waar aan de eettafel heftig gediscussieerd wordt over Israël en de Hamas en waar veel vrijheid heerst. Hij doet zijn best om zich aan te passen en lacht mee als Auke’s vrienden roepen ‘Jezus Christus wat een kutfilm’. De Haarlemse Auke heeft het moeilijker in het Staphorster gezin, waar voor de maaltijd gebeden wordt, bewust het Paasfeest wordt gevierd  (‘Pasen, wat is dat?’) en elke zondag de kerk wordt bezocht. Als de jongste zoon van het gezin geen pin-upposter op zijn kamer mag hangen, stelt Auke deze censuur aan de kaak en volgt er een levendige discussie met het gezin over christelijke waarden, hormonen, lust en liefde.

Hoe de moeder van het Staphorster gezin het ook probeert, het lukt niet om Auke begrip bij te brengen over de christelijke opvoeding die het Staphorster gezin onderschrijft. Auke vindt het allemaal maar niks: ‘Het is alsof je teruggaat in de tijd’, zegt hij: ‘Er is hier geen klap te doen. Alles is hier doods.’ ‘Waar zijn de coffeeshops’ vraagt hij als hij met Staphorster vrienden op zaterdagavond in het centrum van Staphorst loopt en als hij op een Staphorsters feestje eindelijk bier en een paar gelijkgestemden ontmoet, lijkt hij even tot zichzelf te komen, maar Auke’s mening over Staphorst en het christelijke gezin blijft onveranderd: gelovigen ziet hij als als kuddedieren die met z’n allen achter iets aanlopen, doen wat de pastoor zegt en zelf niet nadenken.

Ook Auke’s vader beschikt over een zelfde hooghartige attitude als hem gevraagd wordt naar het verblijf van de Staphorster Gert Jan in zijn gezin: Hij hoopt dat hij Gert Jan wat heeft bijgebracht, dat je ook luchtig en met humor over de dingen kan praten. Verder hoopt hij dat Gert Jan zichzelf niet te hard zal afvallen als hij ooit aan zijn geloof gaat twijfelen.

De paternalistische houding van het Haarlemse gezin ten opzichte van de Staphorster Gert Jan getuigt van nogal wat arrogantie. Hetzelfde geldt voor ruiler Auke die ondanks zijn vrijheidsdenken weinig open staat voor andere ideeën en nog steeds in dezelfde cliché'’s denkt als voor zijn bezoek: In Staphorst is niks te doen en christenen zijn kuddedieren en denken niet zelf na, terwijl uit de beelden het omgekeerde blijkt: Het Staphorster gezin is steeds bezig actief hun christelijke normen en waarden te bespreken en te bediscussiëren en er mogen dan wel geen coffeeshops zijn in Staphorst, bierfeesten zijn er net zoveel.

Deze aflevering van Puberruil geeft goed weer hoe het met de beeldvorming over Staphorst werkt: Als je denkt in clichés, zie je ze ook.


 


Terug naar het overzicht

release 19 mei 2006
vorm televisieprogramma
lengte 34 minuten
regisseur Gert Berg
producent VisibleTV, KRO

Deel dit artikel