Radioreportage in het KRO-programma Tijd voor Twee over de ophef rondom het concert van de popgroep Normaal dat in Staphorst gehouden werd.

De SGP vroeg het concert te verbieden, maar burgemeester Alssema gaf ondanks de verdeeldheid in de gemeente toestemming voor het concert. In het radioprogramma geeft hij een interview en vertelt dat een groot deel van de bevolking nog steeds moeite heeft met het optreden van de band Normaal ondanks de gesprekken die hij voerde met alle partijen, ook met de dominee die sterk tegen het concert was. De burgemeester zegt de gevoelens van de bevolking te begrijpen, maar dat hij bij het beoordelen van subsidieaanvragen nu eenmaal uit moet gaan van de regels en niet van emoties. Iedereen heeft begrip voor het standpunt van de burgemeester, maar had liever gehad dat het concert niet had plaatsgevonden.

Alssema zegt geen gesprek gehad met de zanger van de band Bennie Jolink te hebben gehad en ook zijn brief, waarin Joling schreef helemaal niet godlasterend te zijn, niet gelezen.  Zelf zal de de burgemeester het concert niet bezoeken. Hij houdt meer van koraalmuziek en klassiek.

Beluister de radioreportage Normaal treedt op in Staphorst online


Over de auteur

Tijd voor Twee is een doordeweeks middagmagazine van de KRO, met aandacht voor het nieuws van de dag, omlijst met muziek. De presentatie is sinds 1995 in handen van Frits Spits, maar wordt op vrijdag verzorgd door Bert Haandrikman.
Vaste rubrieken van het programma zijn onder meer de Tweespraak, de facelift en de Tafel voor Twee. Ook is er veel aandacht voor het actuele nieuws van de dag. In 2010 vierde het programma haar vijftienjarig bestaan.

Presentator Bert Haandrikman (Borger, 26 september 1971) is een Nederlandse radio-dj en groeide op in de Drentse plaats Borger. Hij begon zijn radiocarrière bij OOG Radio, de lokale omroep van de stad Groningen.


In de media

2007-9-21, De Stentor, 'Staphorst maakt zich op voor Normaal'
2006-9-22, Man Bijt Hond, 'Staphorst verdeeld over bezoek Normaal'
2006-7-18, Nu.nl, 'Staphorst staat concert Normaal toe'
2006-7-25, Kerknieuws.nl, 'Staphorster SGP: wij zijn niet achterlijk'
2006-7-10, Trouw, 'Normaal wil 'Hallo Staphorst' kunnen roepen'

 

 


Toelichting
Wendelien Voogd

In 2006 uitte de SGP bezwaren tegen een voorgenomen concert van de popband Normaal in Staphorst. De fractie had het vooral tegen de teksten, die zij grof, plat en onverschillig achtte en was bang dat de popgroep onchristelijk gedrag zou stimuleren: 'Kenmerkend voor Normaal is het begrip høken. Het woord is afgeleid van hokken, een platte aanduiding voor het ongehuwd bij elkaar wonen. In breder verband staat høken voor luidruchtig en lallend feesten, waarbij het nuttigen van letterlijk liters bier de vreugde moet verhogen. Of het nu om hokken gaat, of om feesten, in beide gevallen schrijft de bijbel een volslagen andere leefwijze voor', schrijft de SGP op haar website.

De SGP probeerde de burgemeester het concert te laten verbieden door te wijzen op de Dorpsregels, opgesteld door het Platform Normen en Waarden, maar de burgemeester wees erop deze regels niet juridisch kunnen worden afgedwongen: 'Het naleven van deze regels moet voor het grootste deel van de inwoners zelf komen.'

De ophef rondom het concert zorgde voor een golf van publiciteit. Zanger Bennie Jolink van Normaal schreef in een open brief aan de gemeente dat de band niet godslasterlijk bezig is. 'Wij zijn de enige in de muziekwereld die het voor de boeren opnemen. Omdat verreweg de meeste boeren gelovig zijn, zouden wij de laatsten zijn die de boeren de troost van het geloof willen ontnemen.' Op de televisie werd het item breed uitgemeten. De ophef betekende een geweldige publiciteit voor de band en de 3000 kaarten voor het concert waren in een mum van tijd uitverkocht.

Het jaar daarop toen de band weer een concert in Staphorst plande, weerhield de SGP zich wijselijk van commentaar en liet het concert zonder morren plaatsvinden. Dat jaar trok het concert 2000 bezoekers. Het concert moest twee keer worden onderbroken, omdat het aggregaat niet goed functioneerde. Verder verliep het concert zonder incidenten.


 


Terug naar het overzicht

release 22 september 2006
vorm radioprogramma
lengte 2 minuten
regisseur Bert Haandrikman (presentatie)
producent KRO

Deel dit artikel