In Het Staphorst wat verdwenen is onderzoekt de Staphorster historicus en onderwijzer G.J. Westhoff een reek 18e eeuwse schilderijen waarop Staphorst afgebeeld staat.  De schilderijen zijn de eerste afbeeldingen van Staphorst die bekend zijn (zie Boschlandschap te Staphorst). Westhoff analyseert de afbeeldingen om iets te kunnen zeggen over de vroege bouwstijl van Staphorster boerderijen en de manier waarop de bouwstijl afwijkt van de huidige. Enkele typische Staphorster bouwelementen, zoals de levensboom boven de voordeur, blijkt een recentere toevoeging te zijn, terwijl andere elementen zoals de houten topgevel uit het Staphorster straatbeeld verdwenen zijn. Interessant is het hoe Westhoff op basis een krabbel op één van de tekeningen één van de bewoonsters van de getekende boerderijen, de zogenaamde 'oude Lijs', op weet te sporen in de gemeentearchieven en tot leven weet te wekken. De Rouveense, die vlakbij herberg het Molentje woonde, ter hoogte van de Oude Rijksweg 357-359, werd 105 jaar en liet 61 kinderen na.

Isbn 978-90-826233-0-7


Over de auteur

G.J. Westhoff is leerkracht op de Prins Mauritsschool in Staphorst. Een aantal jaren geleden dook groep 8 met een project in de oude, vergeten boerderijen van Staphorst. In het Rijksmuseum, bij Teylers Museum in Haarlem en in het prentenkabinet van de Universiteit Leiden vonden Westhoff en zijn leerlingen dertien afbeeldingen van Staphorster boerderijen van eind 18e, begin 19e eeuw. Westhoff reisde voor zijn boekje door de gemeente. Hij bezocht oude boerderijen en hij vergeleek ze met het vergeten Staphorst op de schilderijen en etsen.

Eerder verschenen van Gert-Jan Westhoff: Dwangarbeid in Staphorst (2012) en Renaissance tafel Genemuiden (2015). Het Staphorst dat verdwenen is kost 4,95 euro en is in de plaatselijke boekhandels verkrijgbaar.


In de media

http://www.weblog-staphorst.nl/staphorst/index.php?/archives/10121-Opening-expositie-Staphorst-1800-Staphorst-nu-in-Koetshuus.html

https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/19618/meester-westhoff-ontrukt-oude-bouwstijl-aan-vergetelheid/


 


Terug naar het overzicht

Release 2017
vorm onderzoek
auteur G.J. Westhoff
producent        G.J. Westhoff

Deel dit artikel