Star, gesloten, ouderwets, rechtlijnig, fanaat en patriarchaal. De zwartekousenkerk roept bij veel buitenstaanders slechts negatieve beelden op. Godsdienstwaanzinnigen zijn het, die weigeren hun kinderen in te enten en hun vrouwen als tweederangsburgers behandelen.

Willem Oosterbeek, journalist, ex-gereformeerde en atheïst besloot de doorgaans stigmatiserende berichtgeving te toetsen aan de werkelijkheid en maakte een wandeling door de Nederlandse Bible Belt. Hij verdiepte zich in de denk- en leefwereld van de orthodox-protestante bewoners, voerde gesprekken met strenggelovigen en ‘gevallenen’ en woonde, soms langer dan hem lief was, tal van kerkdiensten bij.

Wat predikt men in deze Gordel van God? Hoe oordelen de inwoners van dorpen en steden als Staphorst, Urk, Vennendaal en Middelharnis over niet-gelovigen en andersdenkenden? Hoe gaan de jongeren om met hun geloof: mogen ze tv-kijken, gaan ze weleens naar de disco, hebben ze inderdaad nooit seks voor het huwelijk?

Oosterbeek kwam tijdens zijn tocht, vaak tot zijn eigen verrassing, tot veel nieuwe inzichten.

Willem Oosterbeek (1951)
studeerde politicologie en geschiedenis aan de Vrije universiteit van Amsterdam. Sinds 1990 werkt hij als freelance journalist voor onder meer Het Parool, HP/De tijd en NRC Handelsblad. In 2005 verscheen zijn boek Vet vast, over het leven in een jeugdinrichting.

ISBN 906611 674 9


 


 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 2006
vorm literatuur
auteur Willem Oosterbeek
producent Inmerc (Wormer)

Deel dit artikel