Dirk Kok, kenner van de volkscultuur en voormalig beheerder van de Museumboerderij Staphorst, is tevens een begenadigd fotograaf. Omdat hij is geboren en getogen in Staphorst onderscheiden zijn foto's zich nadrukkelijk van de andere foto's van de gemeente. Dirk Kok kent de mensen, waardoor hij meer tot hun persoonlijkheid door kan dringen.

De streekdracht verdwijnt uit beeld bij jongere generaties. In Staphorst volgens Dirk Kok is zij nog volop aanwezig. Niet meer in volle glorie, maar wel met een duidelijke echo uit de tijd dat de dracht het straatbeeld overheerste.

Kok publiceerde twee fotoboeken. Markant en Staphorst. Naast fotograferen is Dirk Kok kenner van volkstradities en publiceerde meerdere boeken over Staphorster folklore.


Over de auteur

Rouvener Dirk Kok (geboren 41 december 1933) was lange tijd beheerder van de Museumboerderij en expert op het gebied van streekdracht.  Naast de 29 exposities die hij inrichtte is hij een begenadigd fotograaf. Sinds de jaren zeventig maakte hij duizenden foto’s in de gemeente. Doordat hij de mensen kent is hij in staat zeer intieme portretten te maken. Zelf zegt hij er het volgende over:

‘De foto's zijn een afspiegeling van de manier waarop mijn oog het waarneemt: een silhouet, een gezicht, een interieur of een detail in de kleding. Ze vertellen iets over een bepaalde groep, over mannen, vrouwen en kinderen. Over hun beleving, de kleuren en de kleren die hen omhullen. De mannen en de vrouwen die een zeer hechte band hebben met de kleding en kleuren die ze dragen. Iets waarvoor ik allen maar respect en diepe bewondering kan opbrengen. De kleuren, op het ritme van de regenboog, die een verhaal vertellen over het dagelijks leven, de leeftijd en de sociale status.'

‘Het romantische beeld uit het verleden is sterk veranderd, de boer werd ondernemer. De kneuterige gezelligheid van toen is overgegaan in de geheimtaal van software trucs en streepjescode. De tegenwoordige vrouw in streekdracht surft van web naar web over het LCD scherm.'


In januari 2012 is Dirk Kok gestopt als beheerder van de Museumboerderij.


In de media:

2011-4-3, Stentor, 'Dirk Kok signeert zijn boek'
2011-4-4, 'Intiem portret van Staphorst'



Toelichting
Wendelien Voogd

Op de cover van Dirk Koks boek staat een guitig Staphorster meisje ons lachend aan te kijken. Ze is een beetje brutaal. Ze lijkt een beetje de spot met de fotograaf te drijven. Een paar pagina’s verder staan foto’s van groepjes vrouwen met strooien hoeden voor hun gezicht, hun kraplappen voor hun ogen. Ook hier weer dat ondeugende lachje: ‘Je krijgt ons toch niet op de foto’, lijken ze te willen zeggen.

Dirk Kok, dorpsgenoot en beheerder van de Museumboerderij, lukt het echter wel: Hij fotografeert zijn dorpsgenoten zoals ze zijn, ongedwongen, met plastic koffiekopjes in hun handen, of keuvelend op een hooiwagen in het veld. Zelfs de kerkgang lijkt door Dirk’s lens een vrolijk en ongedwongen uitje. Tegelijkertijd fotografeert hij met eerbied en verstilling de vergankelijkheid: De oude vingers van een boerenhand rondom een koffiemok vervaardigd uit een blikje appelstroop of de gevouwen handen van een oude vrouw op een Staphorster prekenboek.

Mooi zijn ook de foto’s van de meisjes met hun nette, de muts met de hoge rol waarin het haar wordt gedrapeerd zodat het lijkt alsof het getoupeerd is. De meisjes met hun suikerspinkapsels stralen iets ontwapenends en trots uit. Ze hebben net de zilveren haak met daarop de initialen van henzelf en hun vader erop gekregen.  Een mooi gebruik, waarvan Dirk Kok betreurt dat het aan het verdwijnen is.  Gelukkig legt Dirk Kok het voor ons vast - nu het nog kan - op een manier zoals alleen een bewoner van Staphorst dat kan: met humor, respect en zelfspot.


 


Terug naar het overzicht

release 5 april 2011
vorm fotografie
auteur Dirk Kok
producent De Jonge Hond, Zwolle

Deel dit artikel