Speciaal voor de expositie Staphorst in Beeld maakten fotograaf Dik Nicolai en filmmaker Geertjan Lassche in Staphorst de eigentijdse fotoreportage Groeten uit Staphorst waarin een knipoog wordt gemaakt naar de clichés van Staphorst.

Geen dorp in Nederland waarover zoveel clichés bestaan. Maar als je goed rondkijkt, blijkt Staphorst net even anders te zijn dan in onze beeldvorming. Stichting Sous les Arbres gaf opdracht om de geijkte beelden van Staphorst een vervreemdende lading te geven. Opdracht aan de kijker: Waar zit de dissonant? En wat leert de vervreemding in de foto ons over de beeldvorming van Staphorst?

De beelden zijn bedacht door de Rouveense (gemeente Staphorst) filmmaker Geertjan Lassche met adviezen van Dirk Kok.

Dik Nicolai deed de fotografie. Nicolai fotografeert en produceert op de grens van geënsceneerde fotografie. De knop wordt niet eerder ingedrukt dan wanneer een verbinding of contact wordt gemaakt met zijn onderwerp, ofwel zijn model. Hierdoor ontstaan foto's of fragmenten met een karakteristieke ondertoon die meteen te voelen is in zijn fotografie. 


Over de auteur

Interview met Dik Nicolai over Staphorst:

* Kende je Staphorst?
Ik woonde in Hoogeveen en ging naar school in Meppel. Daar waren jongens en meisjes uit Rouveen en Staphorst waarvan sommige ouders nog in klederdracht liepen. Maar ik had er nooit eerder voet aan de grond gezet.

* Wat vond je van Staphorst?
Meestal werk in de Randstad. Dus ik voelde mij eerst net Michael J. Fox, uit Back to the Future. Terug in de tijd, maar o zo leuk en interessant! Hartelijke mensen en niet bang voor een flinke schaterlach tijdens de fotoproductie. Al vrij snel ontdekte ik dat de mensen allesbehalve achterlijk zijn maar juist heel innovatief en bij de tijd zijn.

* Wat raakte je?
Rust stilte, hartelijkheid en een boek vol verhalen waar de rest van Nederland nog geen weet van heeft.

* Wat was je beeld van Staphorst?
Ik had het vermoeden schuwe mensen aan te treffen.

* Wat is je beeld nu?
Zoals ik zei, een hartelijk dorp vol verhalen.

* Wat vertellen de foto's?
Ze laten een nieuw type Staphorst zien, Staphorst 2.0 zeg maar. De mensen blijven in en met hun oude rituelen en tradities leven, terwijl de wereld van nu ook kan gronden in het dorp. En dat is leuk om te zien.

* Waar zit 'm de knipoog?
Het contrast bijvoorbeeld tussen oude tradities en mode & de nieuwe tijd luxe auto's en mobiele telefonie in het straatbeeld. En precies dat gemixt met een Staphorster die even glimlacht op de foto.

www.diknicolai.com



 

 

 


Terug naar het overzicht

release 3 november 2012
vorm fotografie
fotografie Dik Nicolai
regie Geertjan Lassche
productie Klaasje Huisman, Wilko Visscher
producent        stichting Sous les Arbres

 

 

Deel dit artikel