De Streekdrachtencollectie van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem ontstond in 1898. Ter ere van de kroning van Koningin Wilhelmina werd toen de tentoonstelling Nationale Kleederdrachten in Amsterdam georganiseerd. Met de tentoonstelling maakte Koningin Wilhelmina kennis met haar onderdanen, net zoals prinses Maxima dat indertijd deed tijdens haar 'rondje Nederland'.

De tentoonstelling bestond uit poppen met kleding, gegroepeerd naar stammen: ‘de Saksen’, ‘de Zeeuwen’ en ‘de Friezen’. De Staphorster groep was ingedeeld bij ‘de Saskische Friezen’.

Na de tentoonstelling stond de collectie stond jarenlang in de kelders van het Rijksmuseum. Toen het Openluchtmuseum in 1912 haar deuren opende, verhuisde de collectie naar Arnhem.

Tijdens de Tweede Wereldoolog werd de collectie in veiligheid gebracht in Kasteel de Doornenburg, maar slechts enkele stukken van de oorspronkelijke collectie kwamen ongeschonden uit de strijd. Van de collectie overleefden tien Staphorster kledingstukken de oorlog. Bij elkaar vormen zij min of meer een meisjeskostuum.

Na de oorlog begon het museum weer opnieuw te verzamelen. In Staphorst werden kraplappen, Staphorster blauwdruklappen, toefmutsen en oorijzers opgekocht en beschreven.

Onderdeel van de collectie die het Openluchtmuseum beheert, is die van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten 'Collectie Koningin Wilhelmina’. Een particuliere collectie Klederdracht die een groep welgestelde dames na de oorlog verzamelden om een nieuwe kostuumcollectie op te bouwen, die in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel was vernield. De nieuwe collectie zou tijdens het vijftigjarige regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina aan de koningin worden aangeboden. De collectie is ondergebracht bij het Openluchtmuseum. De complete collectie Staphorster Streekkostuums van het Openluchtmuseum bestaat uit ongeveer 816 kledingstukken en sieraden.



 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 1898
vorm museumcollectie                
auteur  
opdrachtgever Openluchtmuseum Arnhem

 

Deel dit artikel