Home > ONDERZOEK > Staphorst en zijn gerichten *
Staphorst en zijn gerichten *

release           1 januari 1980
vorm onderzoek
auteur G.C.J.J. van den Bergh e.a.
uitgever Boom (Meppel)

 

Algemene informatie:

Staphorst en zijn gerichten is een van de meest recente standaardwerken over Staphorst. Het is een verslag van een historisch, antropologisch en juridisch onderzoeksproject over Staphorst en de volksgerichten.

Volksgerichten waren een soort volkstribunalen die tot de jaren zestig in Staphorst voorkwamen. Een groep zogenaamde ‘padjongens’ (Staphorster jongens verenigd in een kameradengroep) besloot dan bij elkaar te komen om een sanctie uit te voeren voor een lokaal vergrijp, vaak een jongeman die een zwanger meisje ‘liet zitten’ en hem zo te dwingen alsnog de norm van de groep te volgen en te trouwen.

De volksgerichten kwamen in de jaren zestig uitgebreid en negatief in de pers, toen journalisten lucht kregen van een van de laatste gevallen van eigenrecht in Staphorst, waarbij een (vermeende) overspelige man en vrouw met een mestkar onder luid gejoel door het dorp werden gereden. Bergh’s studie is een poging door middel van detailbeschrijvingen en analyse het volksgericht in Staphorst te begrijpen en te nuanceren.

In het boek beantwoorden Bergh en zijn medeauteurs de volgende vragen:  Hoe heeft Staphorst zich weten te handhaven in de moderne wereld? Onder welke omstandigheden vonden volksgerichten plaats en hoe is de verhouding tussen dit lokale gebruik en de officiële juridische instituties?

In de laatste hoofdstukken analyseert het boek de functie die het volksgericht had binnen de Staphorster samenleving – het handhaven van de normen en waarden van een kleine dorpsgemeenschap – en probeert het systeem van roddel, sociale controle en sanctie te verklaren. De schrijvers pleiten ten slotte voor meer begrip voor het Staphorster volkstribunaal en beschrijven de turbulente mediaverslaggeving in de jaren zestig naar aanleiding van de laatste volksgerichten.

ISBN: 90 6009 445

 

Ook over dit onderwerp:

Meer informatie over de auteur

Wat verscheen er over dit onderwerp in de media

Commentaar van de redactie op dit onderwerp

- Voor foto's uit het boek klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres