Home > KUNST > De Laatste Melkbus
De Laatste Melkbus

release 2 juli 2002
vorm openbare kunst
auteur E. van Heck
opdrachtgever Zuivelfabriek Rouveen

 

Algemene informatie:

De Laatste Melkbus is een kunstwerk van E. van Heck als eerbetoon aan de laatste melkbus die door het gebruik van melktanks en automatisering in 1999 in Rouveen onbruikbaar was geworden.

Tot 1998 stonden er nog dagelijks melkbussen ‘an diek’ om te worden opgehaald door de plaatselijke zuivelcoöperatie. Terwijl in de rest van Nederland de meeste boeren al vijftien jaar eerder waren overgegaan op gemechaniseerd melken, bleven de Rouveense en Staphorster boeren zo lang mogelijk trouw aan hun oorspronkelijke productiemethode. Tot het in 1999 verboden werd de melk de vervoeren in melkbussen en alleen nog mocht worden opgeslagen in steriele tanks.

Het melkbusmonument was een initiatief een Rouveense vriendengroep en begon als ludieke actie tijdens de jaarwisseling  -zij plaatsten als oudjaarsstunt een hoge melkbus op het dak van de Zuivelfabriek- en werd later gefinancierd door de Rouveense coöperatieve zuivelfabriek.

Het bronzen kunstwerk van circa twee meter hoog stelt een Staphorster boer voor in klederdracht die met een kruiwagen twee melkbussen vervoert. Het beeld is te vinden op het Kerkplein te Rouveen.

 

Ook over dit onderwerp:

- Wat verscheen over dit onderwerp in de media

- Bekijk onderwerp De Laatste Melkbus (RTV Oost)

- Bekijk filmmateriaal van carbidbusschieten met melkbussen

Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres