Home > KUNST > Staphorster Stipwerk
Staphorster Stipwerk

release 1 januari 1928
vorm volkskunst
auteur
niet van toepassing
producent niet van toepassing

 

Algemene informatie:

Staphorster Stipwerk is een met de hand bedrukte stof afkomstig uit Staphorst.  Deze volkskunst, die door toepassing van stempels, gemaakt van kurk en spijkers of spelden, vorm krijgt, wordt vandaag de dag nog beoefend ten dienste van de plaatselijke klederdracht.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is stipwerk niet van Staphorster origine. Rond de eeuwwisseling ontmoette de Staphorster stoffenverkoper F. Vloedgraven op de markt in Meppel een Drentse boerin, die een van bedrukte stof gemaakt jakje droeg. Dergelijke stof -zwart, bedrukt met witte bloempjes- zou uitstekend passen in de Staphorster klederdracht, oordeelde Vloedgraven. Na enig speurwerk ontdekte hij dat de stof gemaakt werd door Palthe in Almelo. Toen dit bedrijf met de productie van deze handbedrukte stoffen wilde stoppen, heeft F. Vloedgraven de daarvoor benodigde materialen overgenomen. Zo gebeurde het dat omstreeks 1928 het stipwerk in Staphorst z'n intrede deed. Aanvankelijk werd zwart satijnen stof bedrukt met kleine, witte bloempjes. Later werden er echter ook andere motieven ontwikkeld. Een broer van F. Vloedgraven, nu wijlen H. Vloedgraven te Rouveen, heeft destijds het eigenlijke stipwerk ontwikkeld, zoals dat vandaag de dag wordt toegepast op de daagse muts en op de kraplap.

Tegenwoordig kan stipwerk ook worden teruggevonden op uiteenlopende items zoals telefoonhoesjes, zonnebrillen en ondergoed, waarmee het collectief Staphorst is Hip, het Staphorster cultuurgoed in een modern jasje wil steken.

Sinds augustus 2013 staat het Staphorster Stipwerk op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco.

 

Ook over dit onderwerp:

- Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres