De Duitse oorlogsfotograaf Otto Kropf, werkzaam voor de propagandadienst van het Duitse leger, maakte naast vele zwart-wit foto’s ook een aantal kleurenfoto’s toen hij samen met de Duitse troepen bij Groningen de grens overstak om Nederland te bezetten. Kleurenfoto's zijn dan nog een noviteit. Als Kropf Staphorster vrouwen in klederdracht passeert, ziet hij meteen een mooie kans en besluit een paar foto's te maken waaruit duidelijk moet worden dat Duitsland niet als kwaadwillende overheerser moet worden gezien. De foto's zijn duidelijk in scene gezet. Toch, de figuranten zullen echte Staphorsters zijn en bereid geweest zijn mee te werken. Of de foto's in Staphorst zijn genomen, of in de buurt van Meppel, is onduidelijk. Het eerste plaatje moet verbeelden dat een Duitse soldaat de weg vraagt en door een Staphorster vrouw op weg wordt geholpen. De tweede foto, meer zijn er vooralsnog niet opgedoken, is een bekend oorlogstafereel, dat van de vreemde soldaat die lekkernijen uitdeelt aan kinderen. De Duitser in uniform in de auto op de foto heeft geen officiersrang. Soms was er bij zo'n Kriegsbericht-eenheid wel een officier aanwezig, maar veelal alleen lagere onderofficiers-rangen. Een kleine Kriegsbericht-eenheid bestond vaak maar uit een paar man, en was zeer flexibel in optreden en het vastleggen van de gebeurtenissen.

De foto's worden nu als zeer uniek beschouwd door het NIOD. Er zijn maar weinig kleurenfoto's van de Duitse intocht in Nederland.

Maker Otto Kropf was een zeer bekwaam fotograaf, afkomstig uit Pforzheim waar hij een technisch fotobedrijfje bezat en als lokale persfotograaf werkte. Voor een portret zie de foto's onderaan de pagina. In 1939 werd hij opgeroepen voor militaire dienst en kreeg een verdere opleiding als Kriegsberichter bij een van de eerste lichtingen voor de Propaganda-Kompanien in Berlin-Potsdam-Bornstedter Feld en werd ingedeeld bij Propaganda-Kompanie 612. Hij werkte nog lange tijd bij de propagandadienst van de Duitse bezetter. 

Otto Kropf is in december 1970 overleden.    

Helaas is het archief van die Propaganda-Abteilung Belgien verbrand en zijn geen opdrachten aan Kropf terug te vinden. Kropf kon over dit dia-kleurenmateriaal  beschikken via zijn eigen fotobedrijfje. 

De foto is ontdekt door fotoverzamelaar Otto Spronk (57) die naast researcher voor het Nederlandse opinietijdschrift HP/de Tijd een verwoed verzamelaar is van foto's en documentatie uit de Tweede Wereldoorlog. De Belgische krant Het Nieuwsblad schreef een artikel over zijn bijzondere vondst. 


 

 

 

 


 

 

 

 


Terug naar het overzicht

release mei 1940
vorm fotografie
auteur Otto Kropf
collectie Otto Spronk, SOMA

 

Deel dit artikel