Beeldend kunstenaar Henk Lassche (Zwartsluis, 1948) verbleef slechts kort in Staphorst – hij werkte er een aantal jaar als huis en decoratieschilder -, maar de kiem voor zijn latere expressieve en abstracte schilderijen waarmee hij nationaal en internationaal faam verwierf, werd in Staphorst gelegd. De schilderijen uit zijn ‘Staphorster periode’  maakte hij nog studerend op de Academie voor Beeldende Kunst te Kampen en deze werken zijn vooral opgenomen in particuliere collecties.


Over de auteur:

Henk Lassche werd op 6 november 1948 geboren in Zwartsluis waar zijn vader werkzaam was op een van de scheepswerven. Na de lagere school volgde Lassche een opleiding voor huis en decoratieschilder aan de plaatselijke LTS. Lassche was echter vooral geinteresseerd in een aantal kunstschilders die bij hem in de buurt werkzaam waren.

In Meppel waar zijn ouders naar toe verhuisden, raakte hij gefascineerd door de schilders van de Meppeler School, zoals Andre Idzerda, Anthony Keizer en Albert Tory. Behalve hun liefde voor het watergebied van noordwest Overijssel, deelde hij met hen het respect voor vakmanschap, waarin volgens Lassche de basis van het schilderen ligt.

Henk Lassche was korte tijd als huis- en decoratieschilder in Staphorst werkzaam. Vanaf de jaren tachtig volgde hij de Academie voor Beeldende Kunst de Kampen (1980-1981) en de academie te Enschede (1982-1984) om daarna volledig te kiezen voor het kunstenaarschap.

Vanaf dat moment ontwikkelde Lassche zich tot de schilder die hij nu is: De schilder die in zijn krachtige geabstraheerde schilderijen de essentie van het Hollandse landschap weet te vangen. Met zijn expressieve gelaagde olieverfschilderijen weet hij als geen ander het Hollandse gevoel van wad, water- en polderland weer te geven.

Henk Lassche exposeert in binnen en buitenland en zijn werk is opgenomen in verschillende nationale collecties. Henk Lassche werkt en woont in Overijssel.

www.henklassche.nl


In de media

2007-9-19, Stentor, 'Ik zie schilderen als componeren'



Toelichting
Wendelien Voogd

Henk Lassche verbleef slechts korte tijd in Staphorst. Een aantal jaar werkte hij er als decoratie en huisschilder. De indrukken die hij op deed verwerkte hij in de jaren '80 als kunstacademiestudent in een aantal schilderijen, waarvan Kerkgang Staphorst (1980) de bekendste is. Dit expressionistische schilderij, waarin gezichtloze vrouwfiguren in het blauw van de rouwdracht op weg zijn naar de kerkdienst op zondag, wordt een voorloper genoemd van zijn latere abstracte werk, waarin Henk Lassche loskomt van de realiteit en abstracte landschappen schildert in primaire kleuren.

In de vroege jaren zestig werkte Henk Lassche in Staphorst bij Sjoerd Dijkstra als reclame- en decoratieschilder. Stien Eelsingh leefde toen nog, maar de jonge Henk Lassche was te verlegen om contact met haar te zoeken. 'Achteraf heb ik daar natuurlijk spijt van. Ik liep toen al te dromen over het beroep van kunstschilder en voelde me verwant met Stien Eelsingh, Jan Sluyters en als die anderen die Staphorst als motief hebben gebruikt. Zo’n gesloten gemeenschap met al haar kleuren is natuurlijk een uitdaging voor iedere schilder. Mijn Staphorster periode zie ik als een kort onderdeel van mijn ontwikkeling als schilder, maar wel een waardevolle. Inmiddels is de mens al jaren verdwenen uit mijn schilderijen en probeer ik het landschap op mijn manier te vereenvoudigen in olieverf. '

Het figuratieve verdween uit Lassches schilderijen, maar de liefde voor Staphorst bleef: 'Staphorst heeft nog steeds een warme plek in mijn hart en ik kom er nog regelmatig. Twee eigenschappen heb ik van ze overgenomen en dat is: eigenwijs je eigen weg volgen en hard werken.'

Het bekende Staphorster schilderij Kerkgang Staphorst uit 1980 is nu in het bezit van de Rabobank in Staphorst.


 


Terug naar het overzicht

geboortedatum 6 november 1948
vorm schilderkunst
auteur Henk Lassche

 

Deel dit artikel