Modecollectie van de Spaans/Colombiaanse modeontwerper Ricardo Ramos gebaseerd op Staphorster klederdracht. De in Berlijn residerende Ramos laat zich graag inspireren door wat hij noemt Folkfashion. De Staphorster collectie werd getoond tijdens de Berlin Fashion Week 2011 en de London Fashion Week 2011 en trok veel internationale media-aandacht.

Geïnspireerd door de kleuren en het feit dat deze klederdracht nog dagelijks gedragen wordt, kocht Ramos traditionele kledingstukken op de halfjaarlijkse veiling in de Museumboerderij van Staphorst. Tijdens het tweehonderd jaar bestaan van Staphorst in 2011 kwam de modeontwerper naar Staphorst om zijn creaties aan het dorp te tonen, geshowd door meisjes uit het dorp (zie klederdracht met een knipoog, 2011).


Over de auteur

Ricardo Ramos (1972) is een Spaans/Colombiaanse modeontwerper residerend in Berlijn. Zijn werk is geïnspireerd op traditionele klederdrachten en wereldwijd cultureel erfgoed. Voor zijn werk verdiept Ramos zich uitgebreid in de lokale cultuur, het gebruik van stoffen, kostuums en tradities. Na intensieve studie en reizen gaat hij over tot het creëren van zijn eigen collectie.

Ramos studeerde mode in Parijs, Londen en Mumbai. Zijn collecties worden getoond in Berlijn, Bacelona en New York.  

Staphorst trok Ramos’ aandacht door de eeuwenoude Staphorster kledingtraditie, die uniek is voor Europa: “…de vrouwelijke bewoners dragen deze kleding nog steeds tijdens hun dagelijkse activiteiten, iets wat heel uniek is voor Europa, waar mode snel verandert en een sterke uitdrukking is van sociale verandering. Zeker in de laatste eeuw. Het conservatisme van Staphorst, een bastion van fundamentalistisch Calvinisme, inspireerde mij tot deze collectie, waarmee ik een brug wilde slaan tussen stugheid en fantasie.”

De Staphorster collectie werd officieel getoond tijdens de Berlin en London Fashion Week in 2011 en trok veel internationale pers. Tijdens het tweejarig bestaan van Staphorst liet Ramos zijn collectie showen door meisjes uit Staphorst en inspireerde Staphorstenaren zelf om ook mode te maken. Dit leidde tot het evenement ‘Staphorst met een Knipoog”, een kleurrijke en professionele ogende modeshow met outfits gemaakt en bedacht door Staphorstenaren.

http://ricardoramos.webs.com


In de media

2011-1-14, Stentor, 'Staphorster klederdracht op de catwalk'
2011-4-14, Stentor, 'Ricardo geïnspireerd door Staphorster klederdracht'
2011-4-26, Stentor, 'klederdracht met een knipoog'
2011-12, Instituto Cervantes Berlijn, 'Reconstructing Klederdracht'

 


Toelichting
Wendelien Voogd

Het zal niet vaak voorkomen dat een internationaal vermaarde modekoning neerstrijkt in Nederland om zich te laten inspireren door haar klederdracht. Nederlandse klederdracht wordt over het algemeen beschouwd als oubollig en weinig gepassioneerd, maar Ricardo Ramos vond de dracht in Staphorst uniek, niet alleen vanwege de kleuren en stofgebruik, maar ook omdat de dracht nog echt gedragen wordt.

Staphorst is koploper in Nederland als het gaat om het dragen van klederdracht. Zeshonderd vrouwen pakken daar nog elke dag hun rok, borstrok en kraplap uit de kast, tegen zes Staphorster mannen.

Staphorster dracht is niet voor de toeristen, zoals dat wel in Marken en Volendam het geval is. Toeristen die Staphorst bezoeken laten zich maar zelden met iemand in Staphorster klederdracht fotograferen. Dat voelt voor de Staphorsters ongemakkelijk. In Staphorst dragen ze de dracht omdat het een functie heeft, om te laten zien dat je Staphorster bent, omdat je naar de kerk gaat of in de rouw bent. Het is een levende traditie.

De haute couture die Ricardo Ramos ontwierp op basis van de Staphorster klederdracht bracht Staphorst even op de catwalks van Londen en Berlijn en sloeg een brug tussen het traditionele Staphorst en de mondaine modewereld. Ramos’ komst naar Staphorst inspireerden ook de dorpelingen frivoler met hun tradities aan de slag te gaan. Het evenement ‘Klederdacht met een knipoog’,  waarin Staphorsters eigen kleding ontwierpen op basis van de dracht, bracht een golf aan creativiteit voort en schudde de strenge Staphorster kledingvoorschriften even wat op en weer.

Overigens is Staphorster klederdracht niet alleen maar conservatief. In een film van Jaap Vermeer over Staphorst (zie Op Staphorst) zien we dat de zilveren hoofdijzers van Staphorster vrouwen modegevoeliger waren dan gedacht (jonge meiden droegen hem het liefst ‘hoog op het hoofd’ tot ongenoegen van de oudere generatie). Toch blijft Staphorster klederdracht geassocieerd met onveranderlijkheid en dat is deels ook haar charme. De collectie van Ricardo Ramos heeft bijgedragen aan het verfrissen van de Staphorster dracht en het zou leuk zijn als de rest van Nederland ook kennis zou maken met deze kant van Staphorst. Misschien is de Staphorster kraplap wel een suggestie voor de nieuwe zomercollectie van H&M.


 


Terug naar het overzicht

release 1 januari 2011
vorm mode
auteur Ricardo Ramos
producent        Ricardo Ramos

Deel dit artikel