Kenmerkend voor de schilderijen en tekeningen van Trijny A. Krol is de aandacht voor het detail en haar voorkeur voor het gebruik van het kleurpotlood als schildersinstrument. Kunstenares Trijny A. Krol woonde van 1975 tot 2002 op Staphorst en gaf er dertien jaar les aan de Christelijke Nationale School, alvorens zich professioneel te wijden aan haar teken- en schildertalent. Haar Staphorster werk, waarbij ze zich liet inspireren door de kenmerkende kleuren, stoffen en mensen van het dorp, hangt door heel Nederland en is ook bij Staphorsters in de vorm van ansichtkaarten een geliefd bezit.


Over de auteur

Trijny A. Krol (Appingedam, 1955) groeide op in Emmen in een artistieke familie. Hoewel ze als kind al aanleg had voor tekenen, raadden haar ouders de kunstacademie af. In plaats daarvan volgde Trijny de kweekschool voor kleuterleidster en kwam in 1975 terecht in Staphorst, waar ze les gaf aan de plaatselijke kleuterschool. De kleuren van Staphorst brachten de kunstenaar in haar weer naar boven en vanaf 1988 begon zij met het exposeren en verkopen van haar eigen werk.

In 1992 studeerde Trijny af aan de Hogeschool Windesheim als docent tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis met als werkthema Staphorst, getekend in kleurpotlood en aquarel. In haar eigen atelier 'De Klimop' gaf ze schilder- en tekenlessen.  Bekende en minder bekende Staphorster kunstenaars volgden haar cursussen.

Naast het lesgeven en het regelmatig organiseren van exposities van werk van cursisten en eigen werk, werkte Trijny A. Krol in de Museumboerderij van Staphorst. Samen met de gemeente Staphorst organiseerde zij de Staphorster Schilderdagen, een evenement, dat sindsdien jaarlijks wordt georganiseerd in Staphorst. Ook gaf ze lezingen over Stien Eelsingh.

Haar laatste overzichtstentoonstelling vond plaats in september/oktober 2009 in de Veldschuur (Rouveen).


In de media

2009-08-27, Meppeler Courant, 'Trijny Krol zet Staphorst op de kaart'
2008-07-16, Meppeler Courant, 'Staphorstdag van start, ondanks drama'

 


Terug naar het overzicht

geboortedatum  29 juli 1955
vorm schilderkunst
auteur Trijny A. Krol

Deel dit artikel