Home > FILM > Kijkjes in Staphorst *
Kijkjes in Staphorst *

release 1 januari 1921
vorm reportage
lengte 4 minuten
regisseur D.J. van der Ven
producent Polygoon

 

Algemene informatie:

Kijkjes in Staphorst werd gemaakt uit restmateriaal van de Lentefilm (of Neerland's Volksleven in de Lente) van Polygoon. Deze film uit 1921 flopte en uit het ruwe materiaal werden kleinere deelfilms gemaakt, waaronder de film over Staphorst. Kijkjes in Staphorst toont de eerste bewegende beelden die van het lokale leven in Staphorst zijn gemaakt.

De film laat vrouwen en kinderen zien in klederdracht, boerenkarren met paarden, een school die uitgaat, houtdraaier Vosjien de Draaier. Opvallend is dat er nog geen angst of weerzin voor de camera lijkt te zijn. Staphorster kinderen, vrouwen en mannen bewegen zich vrijelijk voor de camera en poseren. Er worden geen gezichten bedekt, zoals dat in latere opnames (zie Max de Haas, 1955) te zien is.

De redacteuren van Andere Tijden, die de film in 2010 uit de archieven haalden, begrepen er niets van: 'In 1921 werd er voor het eerst gefilmd in Staphorst. Dat dit 'duivelse oog', zoals de camera door veel christenen toen werd gezien, werd toegelaten, mag een wonder heten. Het leverde een unieke film op: in Staphorst loopt men nog massaal in klederdracht, en auto's zijn er nog onbekend.Hoe het mogelijk was om zo ongedwongen in Staphorst te filmen, is een raadsel. Was het medium film nog zo nieuw dat de Staphorster dominees nog niet van het potentiële gevaar doordrongen waren?' (bron: geschiedenis24)

Een commentaar op Staphorst en het 'duivelse oog' is te lezen bij het item Staphorst 2 (Max de Haas).

De filmopnames werden gemaakt door Dirk Jan van der Ven, bekend foklorist uit die tijd en een van de oprichters van het Openluchtmuseum te Arnhem.

 

Ook over dit onderwerp:

- Bekijk de film Kijkjes in Staphorst online

- Meer informatie over de auteur

- Wat verscheen over dit onderwerp in de media

Commentaar van de redactie op de documentaire

- Voor foto's klik op onderstaande iconen

 

Correspondentieadres: Sous les Arbres | Postbus 32 | 7950 AA | Staphorst | +31 (0) 6 34 28 83 29 |
Bankrekening: 1531.50.998 | KVK: 08214883 | ANBI: 821324731
Copyright © 2010 Sous les Arbres - All rights reserved
Design: Pankra Code: Boersma Internet Twitter: Souslesarbres